top

O δικός μας βασιλιάς απέθανε ζήτω ο άλλος βασιλιάς..

σκακιΤι  κι’ αν τον λέγανε Μπερσάνι,  τι κι’ αν τον λένε Μπερλουσκόνι… Τι κι’ αν η Ιταλία φώναξε με τον τρόπο της αβάντι παλιάτσι κι’ όχι αβάντι πόπολο…

Τι  κι’ αν φαίνεται παράδοξο να χαροποιεί η επιτυχία Μπερλουσκόνι την καθ’ ημάς  Αριστερά και η ήττα του συγγενούς της Μπερσάνι τώρα πια να μην την συγκινεί.

Να συμπεράνουμε ότι ο  καιροσκοπισμός  του πολιτικού  στερεώματος  της ημετέρας χώρας που το  υποχρεώνει να «ζητεί την ελπίδα» παντού αλλού πλην του ίδιου του εαυτού της, είναι η αιτία αυτής της φαινομενικής παραδοξότητας;

Εμείς, ο δικός μας πολιτικός κόσμος και…

Ο  Γ. Παπανδρέου πίστεψε ή έκανε πως πίστεψε στην υπερπόντια προστασία. Πίστεψε και  σε άλλες, αλλότριες, «λομπίστικες»  διαμεσολαβήσεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό  χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πίστεψε ακόμη  στη έλευση ξένων επενδύσεων και συγκρότησε την δική του ομάδα fast track..  Πίστεψε, κοντολογής, και μαζί μ’ αυτόν  κι’ όσοι τότε τον εψήφισαν, πως παρά την επελαύνουσα μεγάλη κρίση, ξένα λεφτά  για εμάς εδώ θα υπάρχουν. Έπεσε έξω όμως ο άνθρωπος και τα λεφτά βρέθηκαν  τελικά έξω…

Ο  Α. Σαμαράς και οι συγκυβερνώντες με αυτόν πίστεψαν  ίσως λιγότερο σε όλους και όσα   παραπάνω  αναφέραμε,  την πίστη τους  όμως στους έξωθεν καλούς  προστάτες  ενίσχυσε ο φ(ε)ιδωλός  μεν ασφυκτικός δε γερμανικός εναγκαλισμός.  Πιστεύει ακόμη ή κάνει πως πιστεύει στο νέο μάνα από τα βάθη της θάλασσας (τους υδρογονάνθρακες ή απλώς μυθάνθρακες) ενώ στο μεταξύ συγκρότησε και αυτός την δική του ομάδα fast track.. Για τα λεφτά έκανε κάτι και αυτός και τώρα αυτά βρίσκονται  λογιστικά καταχωρημένα στις   τράπεζες…

Η ημετέρα αριστερά ή κεντροαριστερά  –ο καιρός είναι μπροστά και θα δείξει..-  φαίνεται να πιστεύει, τον τελευταίο καιρό  ιδιαίτερα, σε όλους γενικώς τους παραπάνω ξένους εν δυνάμει αρωγούς υπό ορισμένες  όμως προϋποθέσεις:  ότι γενόμενη κυβέρνηση θα τους κουνήσει αυστηρά  το δάχτυλο και αυτοί φοβούμενοι  θα ξεσφίξουν τους κρουνούς του ευρωχρήματος. Πιστεύει και αυτή  στην ύπαρξη  υδρογονανθράκων  και στις καλές συμβάσεις  καθώς και σ’ ένα καλό αριστερό fast track  που θα αντικαταστήσει  επί  των ημερών της το κακό  fast track των προκατόχων της.

…οι  άλλοι, ο ιταλικός  κόσμος…

Οι Ιταλοί τελικά ψήφισαν σαν Ιταλοί.  Γιατί πέρα απ’ τον αυτοσαρκασμό ψήφισαν κατά το καλώς ή κακώς  εννοούμενο εθνικό τους συμφέρον. Αυτό βέβαια έγινε για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από αυτούς  είναι ο εξής:  Γιατί η Ιταλία δεν έχει μόνο εργολάβους ή αεριτζήδες αλλά έχει και εθνική αστική τάξη.  Που πέρα από τα εκτός χώρας συμφέροντά της και τις ισχυρές εξωτερικές της εξαρτήσεις  συνδέεται   και  με σημαντικά εγχώρια συμφέροντα   διατηρώντας  πολύτροπες εσωτερικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξαρτήσεις .  Γιατί η Ιταλία έχει και εθνική  μικροαστική τάξη και τάξη εργατική που  δεν αφέθηκε τόσο εύκολα να αλλοτριωθεί  από εκσυγχρονιστικούς πιθηκισμούς  και να παραδοθεί ολοκληρωτικά στο ευρωπαϊκό όνειρο. Γιατί η Ιταλία έχει και πολιτισμικά ριζωμένη  διανόηση.  Τμήματα αυτών των τάξεων και στρωμάτων προτίμησαν τους «δικούς  τους» παλιάτσους από τον δοτό, έξωθεν  διορισμένο, αχυράνθρωπο ή από τον άλλον, τον διαχειριστή,   που έγερνε στην μπαλάντζα. Το ευπορότερο και επιχειρηματικότερο τμήμα του ανώτερου αστικού κοινωνικού στρώματος έριξε βέβαια το βάρος του στον επιτήδειο και εφτάψυχο  Μπερλουσκόνι  ενώ τα σκληρά δοκιμαζόμενα  κοινωνικά στρώματα και όχι μόνο –όπως δείχνουν οι αναλύσεις ψήφου-  προτίμησαν να στείλουν το μήνυμά τους  μέσω Μπέπε Γκρίλλο. Οι Ιταλοί έτσι ψήφισαν, δεν είναι καθόλου μεγαλειώδης  η πράξη τους αυτή, έχει ωστόσο  ένα αποσαφηνισμένο  νόημα: Η Ιταλία, οι πολίτες της, μπορεί να  θέλουν να παραμείνουν  στην ευρωζώνη αλλά έδειξαν ότι πιστεύουν  περισσότερο στη δική τους δύναμη και προοπτική. Συμπέρασμα:  η Ιταλία μπόρεσε να καταψηφίσει τους αριστερούς και  δεξιούς διαχειριστές γιατί έχει και παραγωγική μηχανή που αντέχει την αναμέτρηση με την ευρωζώνη.

Ελλάδα – Ιταλία – νότος εναντίον βορρά, νέα συμμαχία …

Συνηθισμένοι στις εύκολες αναγνώσεις οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι βλέπουν πάλι τώρα μια καινούργια ευκαιρία, απ’ έξω προερχόμενη και αυτή: συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου η οποία θα αντιπαρατεθεί  στην κυρίαρχη οικονομική πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία στις χώρες της ευρωζώνης αντικαθιστώντας την με μια κεϋνσιανού τύπου χρηματοπιστωτική πολιτική που θα  επιτρέψει και στην Ελλάδα την ριζική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Σε μια Ευρώπη όμως που διανύει την μακρού κύματος δομική οικονομική της κρίση, σε μια Ευρώπη που χάνει συνεχώς έδαφος στην μάχη του διεθνούς καταμερισμού εργασίας και του ανταγωνισμού, σε μια Ευρώπη του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σε μια Ευρώπη που μόνο η ανατροπή του ανοιχτού, νεοφιλελεύθερου οικονομικού της μοντέλου μπορεί, ίσως, να περισώσει σε κάποιο βαθμό  το πρόταγμα  του γενικού κοινωνικού συμφέροντος, σε μια Ευρώπη τέλος όπου όλα γίνονται, όπως και οι  συμμαχίες, συγκυριακά, δεν μπορείς εσύ να κάθεσαι, να καταριέσαι το επάρατο χρέος, και να περιμένεις την  όποια έξωθεν ή άνωθεν στήριξη ή ευκαιρία.

Για την Ελλάδα πρωταρχική αναγκαιότητα είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους των εξωτερικών διεκδικήσεων-διαπραγματεύσεων  από τη χρηματοπιστωτική-δανειακή  σφαίρα στη σφαίρα της παραγωγικής ανασυγκρότησης  και της εφαρμογής κατάλληλων  επαναθεμελιωτικών  και εξειδικευμένων εθνικών οικονομικών πολιτικών -συμβατών ή  και ασύμβατων με αυτές  που ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο,  με περιορισμούς  στις ροές και μέτρα προστασίας. Η ανάδυση της πραγματικής οικονομίας  δεν είναι μόνο χρηματοδοτικό  ζήτημα. Προϋποθέτει  ολοκληρωμένο τεχνο-οικονομικό σχέδιο έντασης εξειδικευμένης κυρίως εργασίας αλλά και σύγκρουση με τα δίκτυα της μεγάλης αλλά και μικρομεσαίας διαπλοκής, ρήξεις  με τις εκτεταμένες παρασιτικές φωλεές του απαξιωμένου  κράτους,  δίκαια κοινωνικά συμβόλαια, ισχυρή  κοινωνική οργάνωση,  έμπνευση και  ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο.

Αν τίποτα δεν γίνει από όλα αυτά τότε  τα άτακτα παιδιά, που τώρα από τα σπλάχνα της βαρύθυμης αριστεράς  εξακοντίζονται,  θα έχουν το δικό τους δίκιο.

Σχολιασμός

Πρέπει να συνδεθείτε για να παραθέσετε σχόλιο.

top
©2013 pissias.gr | made by vairin