top

Συνδιάσκεψη της «Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία»

Burg_Schlaining1

Για πρώτη φορά  ξεκίνησε πραγματικός διάλογος, μεταξύ υποστηρικτών και εχθρών του καθεστώτος.
Συναντήθηκαν στο Σλαίϊνινγκ της Αυστρίας  και συζήτησαν για την ανάγκη να σταματήσει ο αιματηρός πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική μετάβαση.

Ολοκληρώθηκε χτες (10-03-2014) στον πύργο του Σλαίϊνινγκ, στην Αυστρία, εκεί όπου λειτουργεί επι 23 χρόνια το Διεθνές Ινστιντούτο Ειρήνης, η διήμερη συνδιάσκεψη για μια πολιτική λύση στη Συρία – μια διεθνής πρωτοβουλία από την κοινωνία των πολιτών, σε αντιδιαστολή, αν και συμπληρωματική, με την διακρατικού χαρακτήρα ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης. Πήραν μέρος 27 Σύροι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλες τις θρησκευτικές ταυτότητες. Ορισμένοι από αυτούς τοποθετούνται στον χώρο των λεγόμενων μετριοπαθών υποστηρικτών της κυβέρνησης ή εκείνων που θεωρούν αναγκαία την κριτική συνεργασία μαζί της προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση των φονταμεταλιστών ισλαμιστών. Οι άλλοι, οι περισσότεροι, προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αντιπάλων της κυβέρνησης που περιλαμβάνει από υποστηρικτές της μη βίαιης, δηλαδή μέσω διαπραγματεύσεων, απομάκρυνσής της έως και υποστηρικτές της -υπό όρους- βίαιης ανατροπής της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τους δυσμενέστερους οιωνούς καθώς την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση απέσυρε τους θεωρούμενους “δικούς της” ανθρώπους και απαγόρευσε την έξοδο από την Συρία ορισμένων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι ανατρέπεται απόλυτα το πλαίσιο του προβλεπόμενου διαλόγου, καθώς θα απέχει η μία από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης και θα συμμετέχει αποδυναμωμένη η άλλη πλευρά. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φάνηκαν. Και οι δύο πλευρές ήταν τελικά εκεί, το ευρύ φάσμα των δυνάμεων που χρειαζόταν να πάρει μέρος τελικά συμμετείχε .. Όλες οι θέσεις διατυπώθηκαν και αντιπαρατέθηκαν, οι μόνοι που δεν παραυρέθηκαν ήταν οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές που απορρίπτουν απερίφραστα κάθε διάλογο και έχουν επιλέξει τον δρόμο του καθολικού πολέμου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υποστηρικτές και αντίπαλοι της κυβέρνησης, συζήτησαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι για την ανάγκη να σταματήσει ο αιματηρός πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία.

Τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης εκτέθηκαν στην χτεσινή κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Βιέννη. Κοινό κεντρικό συμπέρασμα η -πέρα από κάθε προσδοκία- επιτυχία του πρώτου αυτού ουσιαστικού ενδοσυριακού διαλόγου που επαναφέρει το Συριακό ζήτημα στο πεδίο της πολιτικής λύσης μετά την αποτυχία της συνάντησης της Γενεύης.

Δέσμευση, οργανωτών-συντονιστών και συμμετεχόντων να ξανασυναντηθούν τους επόμενους μήνες για να συνεχίσουν την διερεύνηση κοινών τόπων και συναποδεκτών διαδικασιών.

Την διεθνή πρωτοβουλία για μια πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση στηρίζουν εκατοντάδες διεθνείς προσωπικότητες. Η συνδιάσκεψη του Σλαίϊνινγκ αποτέλεσε την κορυφαία καταληκτική στιγμή μιας δεκαοκτάμηνης πολιτικής – οργανωτικής προσπάθειας που συντελέστηκε μετα απο πολλές επισκέψεις της τριμελούς συντονιστικής ομάδας στην Συρία και σε άλλες 4 τουλάχιστον πρωτεύουσες.

Δήλωση του Βαγγέλη Πισσία, εκ των συντονιστών της διεθνούς “Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη στην Συρία” στην Εφημερίδα των Συντακτών (09/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ) λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της ειρηνευτικής συνόδου:
«Αυτή η συνδιάσκεψη δεν γίνεται με σκοπό να ευλογήσει ή να καταγγείλει τη μία ή την άλλη πλευρά, δεν γίνεται για να αναδείξει διαφορές, αλλά τα σημεία ενότητας, την κοινή θέση όπου οι δύο πλευρές μπορούν να συγκλίνουν, με σκοπό σε πρώτο χρόνο να απαλύνουν τα δεινά που υφίσταται ο συριακός λαός και σε δεύτερο χρόνο τα κοινά σημεία διαλόγου μέσα στην κοινωνία των πολιτών, ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εμπιστοσύνης για μια σταθεροποιημένη πορεία προς μια βιώσιμη πολιτική λύση. Η συνδιάσκεψη θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον λαό της Συρίας ότι υπάρχουν μέσα στην κοινωνία δυνάμεις που, κι αν ακόμα στρατεύτηκαν σωστά ή λάθος με τη μια ή την άλλη πλευρά, σήμερα αντιλαμβάνονται ότι από αυτή τη σύγκρουση δεν θα υπάρξει νικητής και ότι η μοναδική εγγύηση για την ακεραιότητα της Χώρας του και μοναδικός δρόμος για την δικαίωση των προσδοκιών του αποτελεί η ειρήνευση».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ένα σχόλιο στο “Συνδιάσκεψη της «Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία»”

  1. […] Πέρα όμως από τις επιστημονικές του γνώσεις το “κινηματικό” του βιογραφικό είναι ακόμα εντυπωσιακότερο. Με έντονη δράση σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τα Παλαιστινιακά και Συριακά θέματα, ο Ευάγγελος Πισσίας, έχοντας πλέον καλύψει την έκτη δεκαετία της ζωής του είναι από τους πρωτεργάτες του διεθνούς κινήματος “Ένα Καράβι για τη Γάζα (Ship to Gaza)” και της Gaza Freedom Flotilla και υπήρξε ένας εκ των συντονιστών της διεθνούς «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη στην Συρία». […]

Σχολιασμός

Πρέπει να συνδεθείτε για να παραθέσετε σχόλιο.

top
©2013 pissias.gr | made by vairin