top

Οι Ηθικοί Αυτουργοί

Εκεί, στην Δυτική άκρη της Αφρικής, εκεί όπου ο Σαιντ Εξυπερύ ανακάλυπτε πριν ένα αιώνα την «Γη των Ανθρώπων», αρχίζει σήμερα η Έρημος Χώρα ενός αμέτρητου πλήθους, κατακερματισμένου και διάσπαρτου. Ενός άμοιρου πλήθους που σαν κινούμενη άμμος απλώνεται ανατολικά, καλύπτοντας εκτάσεις που ισοδυναμούν με πέντε φορές την έκταση και άλλες τόσες τον πληθυσμό της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τα όρη του Αφγανικού Ουαζιριστάν. Εκατοντάδες εκατομμύρια ψυχές εκεί δεν προσδοκούν την σωτηρία τους από κανέναν και από πουθενά, παρά μόνον από τον μεγάλο προφήτη.

Ένα φρικτό έγκλημα.. Ωστόσο προβλέψιμο…επιθέσεις
Με φυσικούς αυτουργούς ανώνυμους, τα ονόματά τους όταν μαθευτούν, δεν θα σημαίνουν τίποτα σε σχεδόν κανέναν.
Με ηθικούς αυτουργούς περιώνυμους, τα ονόματα τους σε όλους γνωστά, όπως και οι ρόλοι τους και οι θεσμοί, εθνικοί και παγκόσμιοι, που εκπροσωπούν.

Πριν πολλά χρόνια σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν.
Και τότε, αρχές του ’80, ζήτησαν από το Πακιστάν να ενισχύσει τους Ταλιμπάν.
Αργότερα, αρχές του ’90, σκέφτηκαν να αποδυναμώσουν το φθείνον, έτσι και αλλιώς τότε, επαναστατικό κάποτε, καθεστώς της Αλγερίας.
Τότε ενθάρρυναν το FIS ( Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας). Ταυτόχρονα παγίδευσαν και εξουθένωσαν το καθεστώς του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι τους στάθηκε ωφέλιμο όταν πολεμούσε την τότε αναδυόμενη γειτονική του χώρα..
Όμως, λίγο αργότερα, χωρίστηκαν σε εχθρούς και σε φίλους του FIS, που στο μεταξύ κέρδισε τις εκλογές, σε φίλους-υποστηρικτές και σε αντίπαλους του Αλγερινικού καθεστώτος, που το κατέστειλε. Τότε το FIS μεταλλάχθηκε, πέρασε στον επιθετικό ισλαμικό φονταμενταλισμό. Τότε το στήριξαν οι ανοιχτές φλέβες των πετροδολλαρίων που έρρεαν και άρδευαν τις κάθε λογής ισλαμικές μεταλλάξεις.

Ώσπου με την αυγή του 21ου αιώνα, αποφάσισαν να επιτεθούν στο Αφγανιστάν, αφορμή η 11η του Σεπτέμβρη, για να καταδιώξουν αυτούς που κάποτε υποστήριζαν. Αποφάσισαν αμέσως μετά, ούτε 2 χρόνια δεν είχαν περάσει, να καταστρέψουν το Ιράκ και να το διαμελίσουν…

Στο γύρισμα της πρώτης δεκαετίας ξέσπασε η χαμένη μεγάλη Αραβική άνοιξη.
Τα παλιά στηρίγματά τους κλονίστηκαν, οι λαοί βγήκαν στους δρόμους, τότε αυτοί ανησύχησαν, έσπευσαν να κλείσουν παλιούς λογαριασμούς και ξεκίνησαν να στήσουν νέους πρωταγωνιστές σε μια καινούργια σκακιέρα.
Πρώτα σχεδιάστηκε η πτώση του Καντάφι, μετά του Άσαντ.
Οι δίκαιες λαϊκές εξεγέρσεις γρήγορα χειραγωγήθηκαν. Ο Σαρκοζύ επηρμένος στρατηλάτης , ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι χρηματοδότης μεγαλομανής, ο Ερντογάν στα πρώτα βήματα κατάκτησης πολιτικής επιρροής στα όρια της παλιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Καντάφι ανατράπηκε μαζί και ότι χτίστηκε σε εκείνη την άγονη χώρα. Απέμειναν οι υδρογονάνθρακες, οι ξένες εταιρείες, οι οπλισμένοι από τους ως άνω κομιστές της δημοκρατίας πολέμαρχοι, οι φονταμενταλιστικές μιλίτσιες, προστέθηκαν και μερικοί έξωθεν απεσταλμένοι επαγγελματίες πολιτικοί.
Στο κέντρο του κάδρου, με εμφάνιση ελάσσονα αλλά σε ρόλο μείζονα, οι αποδομητές: ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ο Άσαντ δεν ανετράπη, αν και το ίδιο σχέδιο, τώρα σε μέγα-κλίμακα, με τους ίδιους αλλά και με άλλους πρωταγωνιστές ξανά εφαρμόστηκε. Αναδιανομή των ρόλων και των προσδοκιών, ο διαμελισμός της χώρας, υπέρτατος σκοπός με κάθε τρόπο και μέσο. Διακόσιες χιλιάδες οι νεκροί, εκατομμύρια οι περιπλανώμενοι και οι πρόσφυγες. Καμένη γη και παντού πόλεμος.
Τι κι αν στην Γενεύη 1 βρέθηκε πριν 3 χρόνια πολιτική λύση, την επόμενη μέρα οι ίδιοι που συγκάλεσαν την συνδιάσκεψη την απαρνήθηκαν. Τι κι’ αν η Γενεύη 2, πέρυσι, ξεκίνησε με ελπίδες και αυτή. Οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Τα έργα και τις ημέρες της αποικιοκρατίας που γέμισαν πληγές το συλλογικό ασυνείδητο, τις μεγάλες διαψεύσεις των νεωτερικών ιδεών –αραβικός σοσιαλισμός, παναραβισμός– που δεν συνέλαβαν το εκείθε νόημα, ούτε προετοίμασαν το έδαφος πριν επιχειρήσουν να εμφυτευτούν, κυοφόρησαν ένα εχθρικό, βαθύτατα συντηρητικό, Άλλο.. Απέναντι σε αυτό το Άλλο, ο λογιζόμενος ως «ελεύθερος άνθρωπος» στην καθ’ ημάς Δύση, παραιτήθηκε από το μέτρο που επιβάλλει η ίδια η ελευθερία του αλλά και η ενοχή του..

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο ακραίος φονικός φονταμενταλισμός κέρδισε έδαφος σε βάρος πρώτα των μετριοπαθών ομοδόξων του. Από χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των μεγάλων, του κόσμου αλλά και της γύρω περιοχής, σχεδιαστών, έγινε ένας μερικώς αυτοδύναμος πολεμικός μηχανισμός. Κέρδισε δόξα κι’ εξάπλωσε την επιρροή του ως και στις μητροπόλεις αυτών που τον άνδρωσαν και τον στερέωσαν.
Ώσπου οι δημιουργοί τρόμαξαν με το ίδιο το δημιούργημά τους, άρχισαν να του επιτίθενται για να το περιορίσουν και ελέγξουν ξανά.

Ζόφος… Πρώτα όμως έλλογος και μετά μεταφυσικός.. Και όχι το αντίστροφο.. Κάποιοι λένε φταίει το Βιβλίο.. Όμως κανένα βιβλίο δεν έφταιξε από μόνο του ποτέ.. Και καμιά θρησκεία δεν προκάλεσε τόση βία και αίμα όσο κάποιοι δεν επένδυαν σε αυτήν … Η συζήτηση που, τάχα, ορισμένοι επιχειρούν, δημιουργώντας αβύσσους ανάμεσα σε βιβλία, θρησκείες, ιδέες και πολιτισμούς, θα μεγαλώσει το χάος και διαιωνίσει το έγκλημα.. Διανύουμε τον 21ο αιώνα. Προηγείται η ερήμωση της γης και της ψυχής των ανθρώπων.. το δογματικό θρησκευτικό μίσος πάντοτε έπεται.. Πριν ο μαγρεμπίνος οπλίσει το καλάσνικοφ κάποιοι όπλισαν την ψυχή του.. Σήμερα που εμείς θρηνούμε τον Βολινσκί, τον Καμπύ, τον Τιγνιούς, τον Σαρμπονιέ και τους συνεργάτες τους, κάποιοι, οι περιώνυμοι, ένθεν κακείθεν, βλέπουν το έργο τους να προχωρά..

Σχολιασμός

Πρέπει να συνδεθείτε για να παραθέσετε σχόλιο.

top
©2013 pissias.gr | made by vairin