top

Συνέντευξη Βαγγέλη Πισσία, εφ’ όλης της ύλης

Βαγγέλης Πισσιας“Ετσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στον πλανήτη και την Ευρώπη μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνουν σοβαρές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική”. Αυτό εκτιμά μιλώντας στην “Ε” ο Βαγγέλης Πισσίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή τονίζει ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά στις ανοιχτές οικονομίες του καιρού μας. Αυτοί που τα έχουν, ξέρουν να τα βγάζουν κι από δω κι από κει, και να τα κρύβουν και να τα διαχειρίζονται με δικούς τους τρόπους. Συνεπώς αυτοί που έχουν τα πολλά δεν πιάνονται εύκολα». Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ο κ. Πισσίας σημειώνει ότι «εμάς επειδή δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή – εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε και μέσα από χώρους που θα μας αφήσουν, να μπορέσουμε να δράσουμε, να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση του πολιτικού μας προγράμματος”.

 

– Ποιος είναι ο στόχος των Οικολόγων Πράσινων στις ευρωεκλογές του Μαΐου;

«Ο στόχος είναι να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα. Να βάλουν τα θέματα της οικολογίας μαζί με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έτσι ώστε να βγάλουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ακόμα είναι να τα πάμε αυτά τα θέματα στην Ευρώπη, να παλέψουμε εκεί με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί η Ευρώπη έχει ξεστρατίσει και γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε άλλες πολιτικές και πολύ συγκεκριμένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, αλλά με συνθήκες εργασίας σωστές και με ένα σαφές αποτύπωμα οικολογικό, περιβαλλοντικό».

 

– Είστε αισιόδοξος; Γιατί αυτή τη φορά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, οι Οικολόγοι δε φαίνονται.

«Την αισιοδοξία τη βγάζουμε από τη βούλησή μας, τη θέλησή μας, από την ψυχή μας. Το μυαλό πολλές φορές μας οδηγεί σε άλλες σκέψεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει διπολισμός, που πιέζει τα μικρά κόμματα και δεν αφήνει, σε ένα πρώτο στάδιο τουλάχιστον, να ακουστεί η φωνή τους. Πιστεύουμε ότι καθώς θα ξεκινάει και θα ανοίγει ο προεκλογικός αγώνας, μαζί με όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε, θα επαναφέρουμε τον πήχη εκεί που τον είχαμε, σε ό,τι αφορά τον κόσμο της επιρροής μας, και βέβαια θα ξανασυσπειρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που μας συμπαθούν. Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Και είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες».

 

– Υπάρχει ένα ζήτημα εσωτερικό των Οικολόγων Πράσινων. Είναι η παραίτηση από τη λίστα των υποψηφίων των ευρωεκλογών του κ. Χρυσόγελου, που αναφέρει ότι “ο επικεφαλής της λίστας δεν είχε καταθέσει πολιτικές θέσεις προ των αποφάσεων στο συνέδριο”. Υπάρχει μια αμφισβήτηση, αν καταλαβαίνω καλά, στο πρόσωπό σας;

«Πάντα είναι στενάχωρο να συζητάς σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ζωή ενός κόμματος και ιδιαίτερα του κόμματός σου. Ωστόσο, είναι υγιές να τα βγάζεις και προς τα έξω και να τα κοινωνείς στην κοινωνία. Υπάρχει αμφισβήτηση από τον δεύτερο εκλεγμένο με κανονικές διαδικασίες, αναμφισβήτητες και από τον ίδιο και από όλους τους άλλους, καθώς εμείς σαν κόμμα κάναμε εσωτερικό δημοψήφισμα.

Οταν γίνεται δημοψήφισμα, εννοείται σαφώς ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Εγώ δεν έχω την ίδια πολιτική προσέγγιση ούτε με τον κ. Χρυσόγελο ούτε με τον κ. Τρεμόπουλο, ούτε με άλλους φίλους και συναγωνιστές μέσα στο κόμμα. Από αυτή την άποψη, κάποιες απόψεις, όπως η άποψη που υποστηρίζω εγώ, πήραν το προβάδισμα. Αυτό μπορεί να δυσαρέστησε, να στενοχώρησε τους άλλους συνυποψηφίους μου. Φρόντισαν να απαντήσουν με τον τρόπο που απάντησαν. Εκτός από το μπαίνουμε στην πολιτική για να κάνουμε το καλό, το σωστό και το θεάρεστο, είμαστε και άνθρωποι ατελείς, ατελέστατοι. Και τις περισσότερες φορές βγάζουμε πλευρές του εαυτού μας για τις οποίες την άλλη μέρα που ξυπνάμε, δεν είμαστε και πολύ υπερήφανοι. Ομως, θα προχωρήσουμε και δεν αποκλείεται αυτό που κάναμε εμείς, ένα εσωτερικό δημοψήφισμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξέρουμε τι θέλει ο κόσμος που είναι δεμένος μέσα σε αυτό το κόμμα, να το δοκιμάσουμε και μέσα στην κοινωνία. Για άλλους λόγους ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς σχεδιάζουν αλλαγή του εκλογικού νόμου».

 

– Εσείς κάνατε δημοψήφισμα και αναδειχθήκατε επικεφαλής, όμως με το σταυρό μπορεί ο κ. Χρυσόγελος ή η κ. Κοσμίδου να σας περάσουν.

«Θαυμάσια. Εγώ και όλοι μας θέλουμε την αναβάπτιση στην ψήφο του ελληνικού λαού. Παρότι αυτό δεν έγινε από δημοκρατική ευαισθησία ούτε από τον κ. Σαμαρά ούτε από τον κ. Βενιζέλο. Για σκοπιμότητες έγινε, και για να διευθετήσουν δικούς τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς. Ομως τούτη τη φορά, θα πω ότι εμάς δε μας χαλάει: Θα πάμε στον κόσμο και ό,τι ψηφίσει ο κόσμος. Εγώ τουλάχιστον δε θα αμφισβητήσω κανέναν συνυποψήφιό μου, εάν πάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από μένα».

 

– Μιλήσατε στη συνέντευξη Τύπου για ξεδιάντροπους που ρήμαξαν τον τόπο και εμφανίζονται πάλι ως σωτήρες, και για μαθητευόμενους μάγους. Τα βέλη σας είναι προς τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Αφορούν τη συγκυβέρνηση και, δυστυχώς, ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων της αντιπολίτευσης, του πολιτικού λόγου της αντιπολίτευσης. Θα το πω καθαρά, αν και θα στενοχωρήσω ανθρώπους με τους οποίους έχω πολύ καλή σχέση, και φιλική και προσωπική από τα χρόνια τα παλιά και πολιτική: Δεν είναι ότι θα πάμε στην Ευρώπη, θα τρίξουμε τα δόντια, θα κουνήσουμε το δάχτυλο, και η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και όλοι οι άλλοι θα φοβηθούν και θα πουν “ανοίξτε τους κρουνούς του χρήματος, βοηθήστε την Ελλάδα, κουρεύτε της το χρέος”. Οταν στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ως προϋπόθεση να αντιμετωπιστεί το χρέος για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αυτό είναι λάθος. Γιατί αυτό δεν το έχεις δεδομένο. Διότι δεν ξέρεις αν θα το πετύχεις. Εκείνο που μπορείς να πετύχεις είναι μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Ετσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στον πλανήτη και την Ευρώπη, μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνουν σοβαρές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης δε θα ανοίξει. Και να ανοίξει, θα ανοίξει για όλη την Ευρώπη και θα ανοίξει λίγο. Μια πιθανή αναθέρμανση της οικονομίας. Εγώ τιμώ όποιον λέει μια σωστή κουβέντα· ακόμα και η κ. Παπαρήγα είπε πριν από λίγες ημέρες ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή αναθέρμανση της οικονομίας. Θα πάρουμε κι εμείς ένα πολύ μικρό μερίδιο από αυτή την αναθέρμανση, που όμως δε φτάνει σε τίποτα για να ξεκινήσομε την παραγωγική ανασυγκρότηση εάν δεν τη βάλουμε σε άλλες βάσεις: Το μικρό, το δυναμικό, η μικρομεσαία επιχείρηση, η επιχειρηματικότητα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και καλών εργασιακών σχέσεων, και με οικολογικό πρόσημο.

Εκεί μόνο θα κινητοποιήσουμε τους ανθρώπινους πόρους της χώρας, εκεί θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία, εκεί θα ξαναρχίσει να παράγει η χώρα. Γιατί κάθε χώρα πρέπει να το ξέρει: Οσα παράγεις, τόσα καταναλώνεις, αλλιώς δε γίνεται».

 

– Μήπως οι απόψεις σας αυτές είναι κοντά στις απόψεις της συγκυβέρνησης; Ο κ. Σαμαράς μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα και για φως στο τούνελ. Υπάρχει ελπίδα;

«Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, τώρα ο κ. Σαμαράς μας μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα. Καμία απολύτως σχέση αυτά που λένε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος σήμερα, με αυτά που λέμε εμείς. Εκείνοι στην πράξη λένε: real estate, μεγάλα δημόσια έργα για κάποιους, τα οποία δε θα δημιουργήσουν στο διηνεκές θέσεις εργασίας, ούτε θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μοντέλο το αναπτυξιακό τους και όλο τους το οικονομικό μοντέλο το ζήσαμε τα 30 αυτά χρόνια. Δεν έχουν να πουν τίποτα καινούργιο. Εχουν τελειώσει».

 

– Ο κόσμος ζει την υπερφορολόγηση και την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής. Μπορεί να υπάρχει ελπίδα αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή;

«Εμείς θα λέμε μόνο την αλήθεια: Η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά στις ανοιχτές οικονομίες του καιρού μας. Αυτοί που τα έχουν, ξέρουν να τα βγάζουν κι από δω κι από κει, και να τα κρύβουν και να τα διαχειρίζονται με δικούς τους τρόπους. Συνεπώς αυτοί που έχουν τα πολλά δεν πιάνονται εύκολα. Μπορείς να εφαρμόσεις όμως μια αυστηρή πολιτική, δίκαιη, με την οποία να συλλάβεις το πλεόνασμα και ιδίως το αδρανές πλεόνασμα, αυτό που δεν κινητοποιεί τους οικονομικούς πόρους και την πραγματική οικονομία – κι από κει να δημιουργήσεις ένα αρχικό κεφάλαιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι οι φόροι πρέπει να πέσουν. Δεν τους αντέχει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο πολίτης, ο μικρομεσαίος αυτός που προσπαθεί σήμερα να σταθεί στα πόδια του. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Εχουμε προτάσεις γι’ αυτό, χρειάζεται πολύς χρόνος για να το πούμε. Χρειάζεται μια άλλη φορολόγηση. Χρειάζεται μια άλλη σύλληψη της οικονομίας. Αλλά αυτή η σύλληψη της οικονομίας με διαφορετικό τρόπο, προϋποθέτει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».

 

Απλή αναλογική

– Κυβερνήσεις συνεργασίας σε οποιαδήποτε κατεύθυνση; Απλή αναλογική; Γιατί μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά απλή αναλογική δε βλέπουμε;

«Απλή αναλογική δε βλέπουμε, ενώ βλέπουμε ένα καλό μπόνους που δεν το κουβεντιάζει κανείς. Συνήθως αυτά τα μπόνους και τις απλές αναλογικές τις κουβεντιάζουν όταν βρίσκονται μακριά, στην αντιπολίτευση, κι όταν είναι μικρή μειοψηφία. Εμείς θα πούμε ότι είμαστε ειλικρινείς, το δείχνουμε και στο εσωτερικό του κόμματός μας, κάθε λίγο κάνουμε εκλογές, δημοψηφίσματα, είμαστε αμεσοδημοκρατικοί. Πρέπει να εφαρμοστούν αυτά. Δε θα εφαρμοστούν άμεσα. Και ο κυβερνητικός σχηματισμός και ο κορμός της επερχόμενης κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Τώρα αν θα γίνει κάποια δήλωση, κάποια στιγμή, αυτά τα ξέρουμε».

 

Κυβερνήσεις συνεργασίας

– Μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί μάλλον να πάει προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι δύσκολη η αυτοδυναμία, δεν έχει κερδηθεί ακόμα και η πλειοψηφία. Ας πούμε ότι περνάει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουμε αυτή την υπόθεση· εγώ θα ευχόμουν να μην έχει επιστροφή το παρελθόν.

Με έμμεσο τρόπο τοποθετούμαι θετικά σε μια άλλη λύση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι -ρεαλιστές είμαστε, ξέρουμε να διαβάζουμε και τις δημοσκοπήσεις και τις διαθέσεις του ελληνικού λαού- ότι ο κορμός αυτής της αλλαγής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει όμως να αποδείξει ότι το αξίζει η στήριξη ή η συμμετοχή σε ένα σχήμα.

Εμάς δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή· εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε, και μέσα από χώρους που θα μας αφήσουν, να μπορέσουμε να δράσουμε, να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση του πολιτικού μας προγράμματος. Πρέπει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πρόταση. Αυτά που έχει φέρει έως τώρα είναι στο επίπεδο της γενικής έκθεσης πολιτικών θέσεων, δεν συνιστούν ένα δυνατό, γειωμένο, στέρεο, επεξεργασμένο πρόγραμμα».

 

– Κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο καταστροφής της Μεσογείου από τα χημικά της Συρίας; Είναι ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα για τη Μεσσηνία;

«Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και αισθάνομαι μεγάλη στενοχώρια που δεν βλέπω να κινητοποιείται ο κόσμος όπως θα έπρεπε. Σαν να μην καταλαβαίνει ο κόσμος ότι το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εχουν ευθύνη βέβαια -το λέμε πάντοτε- και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και βέβαια έχουν πελώρια ευθύνη οι κυβερνώντες. Αν αγαπούσαν αυτόν τον τόπο, θα είχαν ήδη ξεσηκώσει τον κόσμο. Ξέρετε ότι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μια πιλοτική μέθοδο καταστροφής πολύ ισχυρών τοξικών ουσιών σε μια απόσταση 400-500 μιλίων από τις ακτές μας; Με τα θαλάσσια ρεύματα σε μία-δύο μέρες μπορεί να σου έρθουν οι ρύποι αυτοί. Κι από κει και πέρα το κακό θα είναι μη αναστρέψιμο. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην καρδιά της Μεσογείου και να καθόμαστε αμέριμνα να συζητάμε ποιον θα βάλουμε περιφερειάρχη, ποιον θα βάλουμε στο τάδε ψηφοδέλτιο να κάνει τι με ποιον, αν οι 58 θα γίνουν 68, αν οι Οικολόγοι έχουν διαφωνίες στο εσωτερικό τους… για να μιλήσω και για τη δική μας γούνα. Με αυτό τον τρόπο δεν πάμε μακριά. Αυτό είναι ένα καίριο πρόβλημα: υδρόλυση πειραματικά σε ένα πλοίο μονοπύθμενο παλιάς τεχνολογίας, 35 χρόνων, το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική να έρθει εδώ κάτω από συνθήκες καιρού που δε θα γνωρίζουμε, αλλά δίπλα με δύο πλοία άμεσης δράσης, άμεσης επέμβασης, πλοία ιατρικών υπηρεσιών.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι τι πάνε να κάνουν εκεί όταν τα ξένα διεθνή πρακτορεία από τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο συζητούν το θέμα αυτό και γράφουν σε πρωτοσέλιδά τους και με χοντρά γράμματα για την επικινδυνότητα που αντιπροσωπεύει αυτό το εγχείρημα, και βλέπετε τη σιγή ιχθύος που τηρείται εδώ. Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει το πλάνο, τις λεπτομέρειές του, να μην το εκθέτει στον ελληνικό λαό, να μην το περνάει στον Τύπο; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε, αν ελληνικά πλοία θα συνοδεύουν; Ξέρουμε ότι συνοδεύουν κινέζικα πλοία, ρώσικα πλοία, ότι οι Δανοί έστειλαν ένα πλοίο για να μεταφορτώνει να τα πηγαίνει στην Κύπρο. Οι Φινλανδοί έστειλαν ένα άλλο πλοίο· η Ελλάδα στην οποία ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος, δεν υπάρχει σε όλο αυτό το σκηνικό. Ποιες είναι οι απαιτήσεις μας, ποια είναι η αντιπρόταση που κάνουμε ως χώρα; Από ό,τι φαίνεται, έχουμε μια κυβέρνηση παράλυτη η οποία με τις ελάσσονες αντιστάσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει την όποια επιβίωσή της».

 

Το μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων

– Κλείνοντας, αισιοδοξείτε για το μήνυμα που θα περάσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις ευρωεκλογές και ευρύτερα στην κοινωνία.

«Εμείς θα περάσουμε μήνυμα. Αν θα το περάσουμε δυνατά αυτό το μήνυμα, θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε μας τους ίδιους και στις ικανότητές μας, αλλά και στις αντικειμενικές συνθήκες και στο πώς σήμερα το πολιτικό σύστημα μαζί με τα μέσα ενημέρωσης θα μας υποδεχθούν. Αν θα μας περιθωριοποιήσουν, αν θα έχουν άλλο σχέδιο για το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Ξέρουμε όλοι το σύστημα – και υπάρχει ένα σύστημα στην Ελλάδα, υπάρχει σύστημα συμφερόντων. Αυτό το σύστημα δεν είναι αδιάφορο για το ποιοι είναι πάντοτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε για το ποιοι είναι στην αντιπολίτευση. Πολλές φορές ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, από το ποιοι βρίσκονται στην κυβέρνηση».

Σχολιασμός

Πρέπει να συνδεθείτε για να παραθέσετε σχόλιο.

top
©2013 pissias.gr | made by vairin