top

Πρώτη Αξιολόγηση της «Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης για την Ειρήνη στη Συρία” στο Schlainning (Αυστρία)

ALEJANDRO BENDAÑA Η Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Schlaining, την 8η και 9η Μαρτίου, ήταν επιτυχής για τους ακόλουθους λόγους:

1) Διότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπρόσωπων φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια πολέμου! Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εμπλεκόμενες δομές, αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα. Είναι η πρώτη και μοναδική παράλληλη διαδικασία (ως προς τις διακρατικές που μέχρι στιγμής όλες, όπως και η πρόσφατη «Γενεύη 2», απέτυχαν) , της οποίας ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ότι είναι εμφανές τώρα.
Αυτή είναι η ευόδωση της σκληρής δουλειάς της βασικής ομάδας – Λέο Γκάμπριελ, Willy Langtaller και Βαγγέλη Πισσία – και της Πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου προετοιμασίας. Η κατάλληλη κεντρική υποστήριξη του Ιδρύματος Karibu από τη Νορβηγία, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας, που δείχνει μια ευπρόσδεκτη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων, που αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να βρεθεί κάπου αλλού. Αναφορά θα πρέπει να γίνει σε εκείνα τα άτομα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας τα οποία, με τη παρακίνηση του Λέο, ανέλαβαν ρίσκο με την έκδοση της βίζας των πολιτών της Σύριας.

2) Παρά την απουσία περισσότερων κυβερνητικών εκπροσώπων, η Πρωτοβουλία πέτυχε την εκπροσώπηση των “δύο” πλευρών. Η παρουσία εκείνων των φίλων που ζουν στο εσωτερικό της Σύριας, και οι οποίοι ήταν αρκετά γενναίοι για να έρθουν και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, βεβαίωσε ότι υπήρχε η απαραίτητη ισορροπία, όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά μεταξύ εκείνων που ζουν εντός και εκτός της Συρίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια πιο “εκ των έσω” συμμετοχή στο μέλλον.

3) Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε «τελικό» κείμενο, αυτό δεν είναι ουσιαστικής σημασίας. Το κλειδί της επιτυχίας εδώ είναι η έναρξη μιας διαδικασίας! Μια συμφωνία για να ξεκινήσει μια διαδικασία, όπως αναφέρεται σαφώς στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη Βιέννη στις 10 Μάρτη. Μια συμφωνία σε τρία σημεία, και μια συμφωνία για να συγκεντρωθεί η συζήτηση σε άλλα πέντε σημεία στη κοινά συμφωνημένη επόμενη συνάντηση. Η εικόνα των δύο βασικών διεκδικητών (του Συριακού καθεστώτος και της Μουσουλμανική Αδελφότητας) να κάθονται δίπλα-δίπλα κατά τη συνέντευξη Τύπου ήταν πλέον συμβολική.
4) Το κυριότερο από όλα, αυτή ήταν μια διαδικασία εδραζόμενη μέσα στη Συρία, η οποία με την κατάλληλη δημόσια κάλυψη μπορεί να δώσει στο συριακό λαό αυτό που χρειάζεται περισσότερο σε αυτό το σημείο: ότι η ειρήνη μέσω του πολιτικού διαλόγου είναι εφικτή.

5 Φυσικά, υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά για την Πρωτοβουλία, και ο στόχος της δημιουργίας ενός δικτύου δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά θα είναι θέμα χρόνου. Η εμπιστοσύνη ήταν η προϋπόθεση, και αυτό που είχαμε ήταν μια άσκηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τις καλύτερες ευχές μου και τα συγχαρητήριά μου στους Leo, Βαγγέλη και Willy για την υπέροχη και κουραστική εργασία τους.

Alejandro Bendana
Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας,
Κύριος Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση συγκρούσεων,
Ιδρυτής του «Κέντρου Διεθνών Σπουδών” στη Νικαράγουα

Βιέννη, 11 Μαρτίου 2014

Σχολιασμός

Πρέπει να συνδεθείτε για να παραθέσετε σχόλιο.

top
©2013 pissias.gr | made by vairin